1. Anasayfa
  2. Ahlak

Malı Biz, Bizi İse İlim Korur

Malı Biz, Bizi İse İlim Korur
0

Hızla değişen ve değerlerin yitirilip erozyona uğradığı bir dünyada yaşıyoruz. Konuşmaya başlayınca “Ya zaman ne kadar değişti”, “Dünya tersine döndü” gibi ifadeleri kullanır hale geldik. Hâlbuki zaman mefhumunda ya da dünyanın kendisinde değişen bir şey olmamıştır.  Zaman yine 24 saat, Dünya yine üzerinde yaşadığımız Dünya. Peki o zaman değişen şey ne?

   İşte değerli okuyucular, değiştiğini söylediğimiz şeyleri; zamanı yetmezmiş gibi algılayıp algılattıran, yapıp-etmelerimizle maddi manevi değerlerimizi adeta har vurup harman savuran bizden başkası değil aslında. İnsan olma şuuru ve onuruyla gerek maddi değerleri gerek manevi değerleri öğrenip yaşayabilseydik, bugün bizden sonra gelen nesiller, yukarıdaki serzeniş ya da şikâyetleri etmeyeceklerdi. Hatta o kadar çok başkalaşım içine girdik ki, biz bile aynı şikâyetlerden dem vurup adeta hatalarımızı ya da eksikliklerimizi bir kılıfa uydurmak, bahanelerle kendimizi kandırma rahatlatması içine girdirmekten başka bir şey yapmaz hale geldik.

            Hani, hayatlarından söz açıldığında gözlerimizi yaşartan o örnek insanlar başka bir zaman ve başka bir dünyada mıydı da bu kadar zamandır hayatları anlatıldığında hâlâ bizlere tesir etmektedirler. Kimisi iki rekât namazda hatim indirirken, kimisi günde bin rekât nafile namaz kılarmış. Hatta hasta olduğunda günde beş yüz rekât nafile namaz kıldığı için üzülüp, ağlarmış. Kimisi ayağına batan çiviyi çıkartmak için yanındakilere; “Namaza başladıktan sonra çiviyi çıkartın” derken, kimisi de karşısında Kâbe’yi görmeden namaz kılmaya başlayamazmış.

            Evet, bir Hazreti Osman, bir Zeynel Abidin, bir İmam Ali Bin Ebi Talib olmak ve bir Sultan Muhammed Fatih olmak… Allâh’ın salih kullarından olup, zamanı, malı-mülkü, hayatı tam anlamıyla yerli yerinde yaşamak ve Cennet ehlinden olmak için tek bir çıkar yol vardır. O da İLİM öğrenip, öğrendiğimiz doğrultuda da yaşamamızdır. Efendimiz bir hadîs-i şerîf’inde meâlen; “İlim öğrenmek her Müslüman üzerine farzdır” buyurmuştur. Unutmayınız değerli okuyucular, İmam Ali’nin buyurduğu gibi “Malı biz, bizi ise ilim korur”.

            İlimle yaşayıp bereketli zamanlarda yaşamamızı sürdürüp ve Ahiret’te sonsuz rahmete kavuşmak duasıyla.

Gökmen CAN

Eğitimci Sosyolog

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir